• edit: benim destek verdiğim görüş değil.
    20 yıl önce falan, sanırım şevki yılmaz bir siyasetçiye "madem bu medenilik, ananı da yolla iki sıfır öne geç." tarzında bir şey demişti. tam hatırlayan varsa düzeltirim.

    edit2: ekşi sözlük aksakallılar heyeti şevki yılmaz olayını bildirdi. antep'te genelev açılışı üzerine olmuş. olayın özeti şu entry'de: (#13186902)

    celal şengör'ün yaptığı iddia edilen açıklama. bence çarpıtma var. cello "benim böyle namus kavramım yok." diyor. yani kendince bizdeki namus kavramını eleştiriyor.

    --- spoiler ---

    benim namus kavramım yok

    benim bir kızım olaydı, onun kiminle yatıp kalktığı beni ilgilendirmezdi

    söyleyebileceğim tek şey 'aman dikkat et, herifin aıds'i olmasın' olurdu
    --- spoiler ---

    https://twitter.com/…?t=0ac0iund_v-c6vwmotnz0q&s=19
  • namus kavramı zamana ve mekana göre değişiklik gösteren öznel bir kavram olduğu için celal şengör gibi bir bilim insanının bu kavrama sıcak bakmaması son derece doğaldır.

    mesela kimi yer ve/ya zamanlarda kara çarşaf giymemek namussuzluktur, kimi yer ve/ya zamanlarda başörtüsü giymemek namussuzluktur, kimi yer ve/ya zamanlarda uzun etek giymemek namussuzluktur, kimi yer ve/ya zamanlarda erkeğin elini tutmak namussuzluktur, kimi yer ve/ya zamanlarda erkekle öpüşmek namussuzluktur, kimi yer ve/ya zamanlarda ise sevişmek dahi namussuzluk değildir.

    bugün kendilerini çok namuslu gören insanlar 100 yıl önce yaşasalardı toplum tarafından namussuz olarak addedilebilirlerdi. 100 yıl sonraki namus kavramı da şüphesiz bugünkünden çok daha farklı olacak.

    tabii isteyenler yaşadıkları zamanın, bulundukları mekanının ortalamasını kendilerine norm kabul edebilirler; ama celal şengör gibi bir bilim insanından da öyle yapmasını beklemek biraz haksızlık olur.
  • and the (bkz: yılın gavatı ödülü) goes to...
  • gereken ahlaki terbiyeyi sen vermek zorunda olduğun için onun yaptıkları senin umrunda olmalı. senin terbiyenin dışında işlediği hatalar senin namusuna halel getirmez ancak seni mahcup eder, etmeli. etmiyorsa gerçekten namusun yok demektir.

    tdk namus tanımları
    1. bir toplum içinde ahlak kurallarına ve toplumsal değerlere bağlılık; iffet:
    2. dürüstlük, doğruluk:

    ekleme: konu kız olduğu için kız yaparsa kötü, erkek yaparsa normal meselesi değil. erkek yapınca ebeveyni normal kabul ediyorsa onlar da namussuzdur
  • bu adam "din ve etik " kavramlarına röveşata attırır. öyle bir adam.
  • namus derken islam ahlakindan bahsediyor. sorun bakalim vatan sizin icin namus mudur diye de cevabini alin. hocanin ne anladigini anlamak icin alim olmaya gerek yok, vasat bir turkce yeterli ama sizde o da yok.
  • kendi görüşüdür saygı duyarım. saygı duyduğum bunu desteklediğim anlamına gelmez ama bu adamın dediklerine karşı gelenlerin alayı kız arkadaşları ile her boku yemekten geri durmayan sadece kendi kızları ve kız kardeşleri konu olunca tutucu olan tipler genelde.
  • “ namus çiftliklerinizse, kasalarınızın ve çek defterlerinizin içindekilerse namus
    namus, şose boylarında gebermekse açlıktan
    namus, soğukta it gibi titremek ve sıtmadan kıvranmaksa yazın
    fabrikalarınızda al kanımızı içmekse namus,
    namus tırnaklarıysa ağalarınızın
    namus, mızraklı ilmühalse
    namus, polis copuysa
    ödeneklerinizse, maaşlarınızsa namus,
    namus, amerikan üsleri, amerikan bombası, amerikan donanması topuysa,
    namus, kurtulmamaksa kokmuş karanlığımızdan, ben namussuzum
    yazın üç sütun üstüne kapkara haykıran puntolarla
    celal şengör namussuzluğa devam ediyor hâlâ!”
  • yetişkin iki insanın arasındaki ilişkiyi kısıtlama anlamında bir namus kavramım yok diyor. doğruyu söylüyor ama afganistanla yarışan ülkemiz buna hazır olmayınca gündem oluyor. aydın olarak korkusuzca önden gidip görevini yaptığı için kutluyorum.
  • şimdi bir kitle buna karşı çıkacak. öyle şey olur mu diyecek.

    o kitleyi gündüz kuşaklarında izliyoruz. abisi kardeşinin karısını sikmiş, karısı dünürüyle yatmış, çocuk olmuş kimden belli değil. bunu duyan kaynana komşusuyla kaçmış.
hesabın var mı? giriş yap