4508 entry daha
  • bugün togg kullanıcılarından oluşan bir ekibin arabalarının yokuşu geri geri çıkabildiğine dair çektikleri bir video gördüm. sosyal medyada bunu yapamadığına dair haberler çıkmış, onlar da kapak videosu çekmişlermiş. yıl 2024, dünyanın parasını verdiğin elektrikli araba yokuşu geri geri çıkabiliyor demek, çok anasını.

    bunlar hakikaten rte'nin dediği gibi akp öncesi buzdolabı, çamaşır makinesi vs yoktu sanıyorlar galiba.
  • benzin yada hybrid seçeneği olsa kesin alırdım. fakat şuan içim elektrikli arabalara sıcak bakamıyorum. nedeni ise her geçen gün gelişen pil / menzil olayı. bugün 400km menzili varken , gelecek sene 800 km menzilli togg çıktığında çöp olacak olması. bu bütün elektrik araçlar için geçerli. piyasa ortalaması en az 700-800 km 'lere çıkmadıkça elektrikli araç almayı düşünmüyorum.
  • türkiye'nin muazzam otomobil üretim çabasının meyvesidir. mümkünse ileride yapılacak togg'ların modüler dizayn edilip pillerinin de döneme göre değiştirilebilmesi ve gereken yazılımla uyarlanması hoş olabilir.
  • ülkenin bulunduğu ekonomik krizde payı olduğunu düşündüğüm elektrikli otomobil. proje; devlet destekli olarak ülkemizde, bulundukları sektörlerin en büyükleri arasında gösterilen beş firmanın bir araya gelecek oluşturdukları ortaklığın sonucunda üretilmiştir. projeye yapılan yatırımın büyüklüğü ve devlet desteği hakkında net bir bilgi yoktur. projede yıllık satılması planlanan araç sayısı, karlılığı, gelecek planları ve kar edememesi durumundaki b planı net bir şekilde vergi ödeyenlerle paylaşılmamıştır. şayet en baştan "ben yapıyorum olur" , "babayiğit arıyoruz" gibi saçma sapan argümanlar yerine fizibilite raporları açık ve net şekilde paylaşılsaydı muhtemelen hiç başlanmazdı. konsorsiyumda yer alan şirketlerin başında yer alan yöneticilerin bu durumu öngördüklerine eminim, ancak türkiyedeki her alandaki en büyük alıcı devlet olduğu için tehdit edilmiş veya mecbur bırakılmış olabilirler.

    tc merkez bankasının 2023 yılı görev zararı 800 milyar tl 818 milyar peki bunun nedeni içerisinde togg için ayrılan para ne kadar? bugün sosyal medyaya düşen 120 euro milliyet farkı parası neden alındı ? biz dışarından gelecek dövize neden bu kadar muhtacız ? araç başına 25.000 usd zarar edildiğine yönelik haberler var haber inat uğruna harcadığınız bazen para, bazende bir milletin onuru olur.
    sıfır faizli kredi verilmesine rağmen araç satışı istenildiği gibi değil. aynı fiyat bandında teslanın satışına izin verilmesi, büyük handikap. izin verilmek zorunda kalındığı kanısındayım. ülkenin hukuk zemininden uzaklaşması ürettiği araca bile yansır. tutup teslayı dava edebilirsin yada tesla araçlarda bir sorun olursa geri çağırır bakımını yapar. tesla'nın çarpışma ve güvenlik testleri tam. bakın burada tesla fanlığı yapmıyorum. önemli olan güvenlik ve güvenirliktir. tuttunuz bu aracı amerikaya sattınız yada avrupa birliğine. bir sorun oldu ve dava edildi, bununla nasıl başa çıkılacak. parayı kim ödiyecek.

    bu sorular ve sorunlar ekonomi iyi olsaydı büyük ihtimal gözardı edilir, kimsenin umrunda olmazdı. enflasyonun düşeceğine ikna edilmesi gereken biz yerel halk ekonomik olarak sıkıntıdayız. mevcut durumda bu soruları çıkıp soracak medya ve adalet sistemi olmadığına göre bir şekilde bu sorular cevap bulmak zorundadır.

    elektrikli araç işi tek başına karlılıktan yoksundur. asıl amacın veri elde etmek ve tam otonom sürüş için ön hazırlık olduğunu düşünüyorum. togg bizim gibi tek atımlık kurşunu bulunan ülkeler için gerçekçi bir proje değildir.
  • marka çatısı altında ufaktan da olsa en azından hibrit otomobil bulunmalı diye düşünüyorum. tek model ve bu fiyatlar ile yurtiçinde bile rekabet oldukça zor
  • geçmişte çok eleştirdim fakat şu an evine yada işine şarj cihazı koyma ihtimali olan biri için piyasadaki en iyi f/p arabası olduğunu kabul eder noktaya geldim. şu da bir gerçek ki bu f/p avantajı devletin togg lehine uyguladığı vergi politikasından kaynaklanıyor. umarım fiyat politikalarındaki avantajı yurtdışına da uyarlayacak şekilde yeniden yapılandırabilecek ölçeğe erişebilirler.
  • arkadaşlar, bir sektörde dünya markası olabilmeniz için öncelikle o sektöre girmeniz gerekir. bu bir insanın gelişimi gibidir. önce bebek doğar, sonra yalpalaya yalpalaya yürür, düşer kalkar ve bir bakmışsınız yürümeye başlamış, koşuyor hatta belki de olimpiyatlara falan katılmış.

    şimdi siz daha doğmayan bir bebek için "niye olimpiyat şampiyonu olmadı" derseniz bu saçmalamak olur.

    çin bu noktaya tepeden inme gelmedi. adamlar 25 senedir dünya üretiminin merkezi oldukları için bugün xiaomi akıllı cihaz piyasasının her noktasına girip elektrikli araç bile piyasaya sürebiliyor. byd dünyanın en çok satan (her ne kadar çoğu çin'de de olsa) elektrikli otomobili olabiliyor.

    bu araç için yapılan yatırım sadece otomobil üretimi için yapılmıyor. ülkede otomotiv mühendisliğinden tutun batarya geliştirmesine, otonom sürüş için yapay zeka tasarımına kadar bir çok alanı etkiliyor. bu araç ülke için t0 anı. ilk adım. "nasıl olurdu acaba" diye düşünmemek için ilk adımı atmak gerekiyor.

    ha bu araç avrupa'da ne kadar tutunur? o da gurbetçilerin desteğine bakar. gurbetçiler bu araca yüklenir ve yollarda görünürlüğünü sağlarsa, fısıltı gazetesi çalışır. zira bu araç bir çok aracın iç dizaynından daha iyi bir iç dizayna sahip. avrupalı araç tipi iç mekana sahip bir araç.

    devlet böyle bir projeyi tabi ki destekleyecek. istihdam yaratmaya, know-how oluşturmaya ve katma değerli ürün potansiyeli yüksek bir alana yatırım yapmak mantıklı. bugün 50 milyon zarar yazarsın, 2 yıl sonra o sana 300 milyon olarak döner. üstelik iç piyasada da dışarı döviz çıkışını azaltarak cari açığı düşürürsün.

    maddi kısmını geçersek, otomotiv sektöründe adın duyulursa, seninle çalışmak isteyen yabancı otomotiv üreticileri sayesinde fabrikalar açılarak ek istihdam ve bunlardan gelen ek bilgi birikimi oluşturursun. tersine beyin göçü sağlama ihtimalin artar.

    tabi bunlar maymun iştahlı ve güven uyandırmayan bir ülke için hayal gibi gözükebilir. yine de bir ilk adım atmak gerekliydi. atıldı.
109 entry daha
hesabın var mı? giriş yap