hesabın var mı? giriş yap

  • ozel mulkiyetin, uluslararasi serbest ticaretin kaptirip gittigi su zamanlarda, boyle sloganlar da iyice anlamsizlasiyor. demin 3 dakikalik bir reklam izledim (bkz: cem yılmaz türk telekom avrupa fiber optik reklamı), avrupada fiberoptik altyapi satin almislar. "turk telekom" derken ses bass baritona kayiyor, 30-40 desibel ekleniyor. guya gogsum kabaracak, elalemin arge'sini yapip dosedigi kabloyu satin aldik diye. sonra bakiyorsun, turk telekomun %55'i suudi sirketin. "aldik"tan k'yi cikar, ne kaldi? sonra o turk'u cikar, yerine arap koy, yanina da ekle ozel yatirimcilarin hissesini yuzde 15'ten ne etti? 40 bile degil, 30 etti. turk telekom yuzde 30 turk/turkiyeli/turkmen/torok/dork/dirk nowitzki. 30 degil 40 kere soylendi "turke turk propagandasi" yapildigi ama bu sefer masraflar riyad'dan.

    amerikali evini mortgageliyor bankadan, bankanin merkezi irlanda, sahibi almanlar. banka o mortgagelari toplayip wall street'teki sirketlere satiyor, onlarin sahibi zaten belli degil. onlar da bunlari sepetleyip japon isadamina, cinli yatirimciya, libyali devrik diktatore, bambaska kisilerin hisselerinden olusan bambaska bankalar araciligiyla satiyorlar. amerikalinin evinin sahibi kim belli degil, odemeyi yapamayinca iflas eden kim bilinmiyor. japon borsasi cokunce kanadali itfaiyecilerin emeklilik fonlari eriyip bitiyor; fransizlarin uykulari kaciyor yunanistan'in kredi rating'i ccc'ye dusunce (ccc yunanistan ccc diye tweet atti standard and poors(bu arada bunlarin isminin icinde poor olmasi komik degil mi? (bence degil)))

    bizim hatun (lardan biri) amerikan vatandasi bile degil ama mecliste calisip, abd'nin afrika politikasini sekillendiriyor ufak ufak. secim kampanyalarina yabanci menseili de olsa, ozel sirketlerin limitsiz bagis yapma imkani var.

    dunya senelerdir boyle karman corman bir yer haline gelirken ve bu iliskiler hizlanarak karmasiklasirken, kan/bayrak/milli gurur ile kutsallastirilagelmis toprak parcalarinin mulkiyet hakki sanki bu kavramlara bagliymis gibi davranmanin manasi yok. dun kanla aldigin seyleri, bugun dis ticaret acigini kapamasi icin satiyorsun, aksi halde zamaninda kanini dokenlerin kanindan olanlar fakirlikten kanlarini satacaklar (3 hafta dusundum bu cumle uzerinde). baskasina satmasan, birbirine satiyorsun; turkiye turklerin de, tam olarak ne kadari hangi turklerin?

    bizim yasadigimiz cag toprak alip verme, sinir cizme, bayrak dikme cagi degil. kurtulus savasi ve cagristirdigi idealize edilmis tipler, davranislar, erdemler hicbirimiz icin bir gerceklik degil. guneydogu'da dokulen kanlar, dikilen bayraklar pek azimiz icin bir gerceklik ve bunun etkisi de gorece az. oysa borsa, internet, uluslararasi lobiler, kisaca sinirlar otesi her turlu soz ve mulkiyet hakki, topraga bagli olmayan her turlu siyasi, ekonomik, diplomatik guc hepimizin gercekligi. iflas eden amerikalinin, ona parayi gomen cinli yatirimcinin gercekligi. her gun tecrube ettigimiz dunya bu. ve cogumuz da bu dunyada guclu/mutlu olamadigimiz icin, "turkiye turklerindir" gibi bir fantazi beyanata sariliyoruz afyon misali. orada turk kelimesi irki da temsil etse, vatandaslik bagini da temsil etse, her halukarda cogunluk icin gorece kolay bir kistas. bir konuda basarili olmaya, calisip didinmeye, gerek yok turk olabilmek icin ve dolayisiyla bu ulkenin sahibi olmak icin. sansli, zengin, bol tanidikli olmaya gerek yok. buna inanmak, turk telekom reklamini gorup gurur duymak, elbette adil olmayan gercekle yuzlesmeye kiyasla daha kolay.

    koylu milletin efendisidir de boyleydi. ama en azindan ona koyluler inanmiyordu.

  • talha (söylemesi ne kadar zor ama adam koyuyuor)

    yarra ( bir de bu kız ismi kulaklarımla duydum yarın bi gün sevigilisi olsa sahiplenerek adını söylese sıkıntı hani
    ayşem aslım gibi bir m eki ile)

    tuana (dilimizle aşırı alakasız olduğu için zaten söyleyemiyoruz bile tooana tarzı birşey söyleniyor)

  • önce şu aşağıdaki linkteki fotoğrafa bakalım. dünyadaki bütün suları çekersek dünya nasıl görünür diye merak edenler için görünüm bu şekilde:

    http://water.usgs.gov/…water-volume-fresh-large.jpg

    en yüksek dağ 9 km'ye yakın, okyanustaki en derin yer ise 10 km'nin biraz üzerinde.
    yüzeydeki bu yükseklik ve derinliğe rağmen sular tamamen çekilse bile dünya hala pürüzsüz bir küre olarak görünecektir.
    dünyanın çapı 12.000 km olduğundan 9-10 km'lik pürüzlerin algılanması çok zor. bu 12 metre çapındaki bir küre üzerindeki 1 cm'lik kabartıları görmeye çalışmak gibi.

    fotoğraftaki abd üzerinde görünen büyük mavi küre dünyadaki tüm suyu bir araya topladığımız zaman nasıl görüneceği hakkında. evet okyanusların tamamı dahil dünyadaki su bu kadar!

    çapı 1375 km olan bu mavi küre tüm suları temsil etmektedir: okyanuslar, kutuplardaki ve dağlardaki buzullar, göller, ırmaklar, atmosferdeki su buharı, bulutlar ve hatta canlılardaki sular. dünyanın büyüklüğü ile karşılaştırıldığında aslında çok da fazla suyumuz yok.

    bu mavi kürenin sağında daha küçük bir mavi kürecik görünüyor. çapı 273 km olan bu küre dünya üzerindeki tüm tatlı suları temsil etmektedir: yeraltı suları, göller, ırmaklar vs.
    bu tatlı suların %99'u erişilemez derinlikte yeraltı suları olduğundan bu küçük mavi küreciğin ancak %1'ini kullanma imkanına sahibiz. küçük mavi kürenin hemen altındaki en küçük mavi noktacık bu %1'i göstermektedir. çapı 56.2 km'dir).
    işte o miniminnacık mavi küre kadar su ile yaşıyoruz bu dünyada.

  • kardeş, sen bizi yanlış anladın ya! biz, yeni yılın gelişini değil, eski yılın gidişini kutluyoruz. bizimki onlarınkinden farklı dostum. sen rahat ol, sıkma canını.

  • aldığı eğitimin üzerinden yıllar geçmiş ve elifin iki tarafı da birbirine benziyor karıştırmış olabilir. bu tip ortamlarda da çok çabuk dikkat edilmeyebilir. bu olayda bir şey yokta allah kimseye önce kandırıldık deyip sonra kaldırılmadık dedirtmesin.

  • kocaeli'nin merkezi izmit'te yer alır, ama izmit bir şehirdir, kocaeli ise ildir. türkçe'de genelde il = şehir anlamı çıkar, ama bu duruma istisna bir yerdir kocaeli, çünkü içerisinde gebze ve darıca gibi iki ilçe mevcut. bu iki ilçe bir araya geldiğinde istanbul'un uzantısı gibi dururlar, ama kocaeli'ye bağlıdırlar ve ayrı bir şehir gibidir. izmit ile arasında medeniyetten uzak sanayiyle dolu 60 km'lik mesafe vardır. izmit de bir ilçedir, ve aynı zamanda bir şehirdir, gebze'den bağlantısız, kocaeli büyükşehir belediyesinin merkezidir. kocaeli ise bir şehir değildir, ildir ve idari bir bölgeden ibarettir, kocaeli diye bir şehir yok.

    sakarya da bir ildir, merkezi iliyle aynı isme sahip olmayan sayılı yerlerdendir. sakarya'nın merkezi ise adapazarı'dır. sakarya diye bir şehir yoktur, ama adapazarına sık sık sakarya denildiği olur. kocaeli'nin aksine, kimse izmit'e kocaeli demezken adapazarlı olmayanlar adapazarına sakarya derler genelde, bu kavram kargaşasında bunun da etkisi vardır muhtemelen.

    ayrıca gebze + darıca'nın toplam nüfusu hem izmit'ten hem de sakarya ilinden daha fazladır. darıca'da oturduğum için ayrıca belirtiyorum ama çoğunluğun kabul ettiği haliyle darıca da gebze sayılır, gebze'nin bir uzantısı gibidir. edit: eklemeyi unuttum gebze ve darıca ikilisinin bir de üçüncü yancısı vardır, çayırova. esasen darıca da çayırova da zamanında gebze'ye bağlıydı, sonra önce darıca sonra çayırova'yı gebze'den ayırıp ayrı ilçeler yaptılar. ama bu üçünü bir araya getirip ayrı bir il ilan etsen nüfus olarak 81 ilin 70'ini geride bırakır, sanayisi sayesinde de gelirde ilk 5'e oynar. hiç küçümsenmeyecek kadar çok nüfusa ve sanayiye sahip yerlerdir.

    edit: bölgeye enerji veren sedaş'ın çagrı merkezini arayıp anlık kesintiler menüsüne girerseniz,

    sakarya için 1'i, gebze için 2'yi, kocaeli için 3'ü, bolu için 4'ü, düzce için 5'i tuşlayın denilmekte.

    darıcada oturduğum için gebze menüsünden bilgi alabildim, muhtemelen çayırova ve dilovasını da kapsıyordur. sedaş bile gebze'yi ayrı bir şehir olarak tanıyor.

  • aşağıdaki gibidir;

    "suriyelilerden rahatsızız. suriyelileri göndereceğiz. dört aşamalı bir plan yapıyoruz. birinci aşama suriye yönetimiyle oturup konuşacağız. karşılıklı büyükelçilikleri açacağız. ikinci aşama, buradan gidecek suriyelilere can ve mal güvenliğini sağlamamız lazım. bunu bizim ordumuz, suriye ordusu, bm devreye girecek, bu güvenliği sağlayacak aynı kıbrıs'ta olduğu gibi. üçüncü aşama, bunların yiyeceği, içeceği, barınacağı yerler var, bunlar yapılacak. bunları ab fonlarından türkiye'deki müteahhitler gidip orada yapacaklar. dördüncüsü de gaziantepli iş adamlarının orada fabrikaları var, fabrikalarını tekrar çalıştıracaklar istihdam yaratacağız. böylece her birisini ırkçılık yapmadan, ülkelerine huzur içinde göndereceğiz, hepsi de gider yüzde 99'u gider."

    https://www.sondakika.com/…t-onderleri-ve-15092894/

    edit: kılıçdaroğlu'nun 2011'den beri suriyeliler hakkında düşüncesi:

    https://youtu.be/dqwvm6fk0-q

  • vatandaş yapılan göçmenlerin sayısı az seçime etkisi olmaz diyen bir ana muhalefet lideri,

    rte'nin anayasal olarak aday çıkamayacağı halde, adaylık tartışmalarına aday olsun engel olmayacağız diyen bir ana muhalefet lideri,

    parmak mürekkebi için bastırmayan bir ana muhalefet lideri,

    mühürsüz zarflara ortalığı ayağa kaldırmayan bir ana muhalefet lideri,

    mitinge, eğlenceye, şova dünyanın seçim yatırımını yapıp, sandık örgütlenmesine komik ücretler veren muhalefet partileri varken,

    tek korkun internet mi ya? her sandıkta ıslak seçim sonuçlarına sahip çıkan örgütlenmen varsa sonuçlar kolay kolay manipüle edilmez. sahi kırsalda chp'nin yada diğer partilerin örgütlenmesi ne durumda?

    %20 almak isteyen parti %20 örgütleniyorsa fazlasını bekleme kardeş.
    dilimizde tüy bitti, seçim yapmıyoruz, en çok parası, sermayesi, bağlantıları, örgütlenmesi olanların seçileceği bir havuzda seçimle kandırılıyoruz. zaten anketlerle ortalama yakınlıkta bir seçim sonucuna bize hazırlamış oluyorlar.

  • helal olsun dedirten

    görsel

    --- spoiler ---

    depremzedelerin derdine bir nebze derman olmak için bağış toplamak da bağış yapmak da saygıdeğer ve şahane bir iş ama zaten kamuya ait olan kurumların ve bankaların kamuya ait paraları bir televizyon kampanyası aracılığı ile yine kamuya bağışlamaları ne kadar makul ya da yasal
    --- spoiler ---

  • adam kazanmamak için her şeyi yapıyor ancak millette ters etki yapıyor sanırım, başka bir açıklaması olamaz.